Mijn naam is Anastassia Skubiyeva. Reeds als kind groeide mijn passie voor het trainen van dieren. Ik starte met clickertraining met knaagdieren en kleine hondjes. Als jonge tiener ging dit over in doggydance en begon ik me te verdiepen in dierengedrag. Ik ging steeds meer aan de slag met asielhonden en werd steeds vaker gecontacteerd voor hondjes uit mijn omgeving te herscholen of te helpen. Ik genoot er ten volle van om via pawshake hondenbaasjes te helpen met het uitlaten van hun hond. Zo deed ik ervaring op met heel veel verschillende rassen en kruisingen. Reeds op mijn 18 jaar was ik volop bezig met het bijsturen van dieren met gedragsproblemen. Tot dan toe deed ik alles op mijn intuïtie maar toen besloot ik ook opleidingen te volgen. Ik miste toen nog veel zelfvertrouwen om er dan volledig voor te gaan en hield vooral mijn oren en ogen open om zo veel mogelijk kennis op te doen. 

Ik ging workshops volgen rond angst en agressie in Belgie en Nederland, vatte een opleiding instructeur en vervolgens gedragstherapeut aan. Gelijktijdig volgde ik ook de bachelor diergeneeskunde waarin ik een stevige wetenschappelijke achtergrond kreeg rond onze huisdieren. Na dit alles besloot ik in een groepspraktijk te starten als gedragstherapeut om extra ervaring op te doen en bleef ik asieldieren trainen. En ik zat ondertussen nog niet stil, ik heb een opleiding clickertraining gevolgd, ging me bijscholen in SATS training, BAT training, de wereld van kalmerende signalen bij honden en paarden, en begon opnieuw aan een opleiding tot gedragstherapeut in Nederland. 

Als dierwetenschapper weet je dat een goede observatie reeds het halve werk is. Daarom ben ik ook heel blij dat ik 3 jaar in de dierentuin heb mogen werken waarin ik in direct contact met de dieren stond en dagen kon spenderen aan observaties. Ik heb daarin gezien hoe wilde dieren met positieve bekrachtiging worden getraind (noodzakelijke training voor vergemakkelijken van de verzorging) dus waarom zou dit bij onze huisdieren niet ook kunnen? 

Honden en paarden ​

Ik werk zowel met honden als met paarden, maar eigenlijk stopt het daar niet. Eigenlijk kan je eenderwelk dier iets bijbrengen. 

Daarom ga ik geen uitdaging uit de weg als men mij vraagt een andere diersoort te trainen. Het leuke aan dierentraining is dat de essentie overal hetzelfde is. De manier waarop je een dier beloont is diersoort - of zelfs individu- specifiek, maar de leerprocessen blijven hetzelfde. Ik vind het altijd enorm fascinerend om deze toe te passen op andere minder vanzelfsprekende diersoorten zoals vogels, varkens, geiten, koeien, .. 

Het spreekt voor zich dat voor het oplossen van gedragsproblemen, je u moet specialiseren in bepaalde diersoorten. Daarvoor heb ik gekozen voor honden en paarden. 

Hippotherapie 

Als kind zei ik altijd, ik wil een zorgboerderij openen. Ik wil mensen de kans geven om open te bloeien door behulp van dieren. Ik wist al heel jong dat dieren een invloed hebben op de mens die wij met geen enkele therapie zelf kunnen nabootsen. Als tiener had ik zelf te kampen met heel veel stress en angst door een aantal minder fijne gebeurtenissen in mijn jeugd. Jammer genoeg kwam ik steeds op een dood einde wanneer ik trachtte hier hulp bij te zoeken. Yoga en af en toe een uur over je gevoelens praten was niet aan mij besteed. Ik kan best over mijn gevoelens praten maar mijn angst of stress verdween er niet mee. Tot iemand ooit tegen me zei, waar wordt je het meest gelukkig van? Daar is je antwoord te vinden. 

En ik moest het niet ver zoeken. Paarden en honden. Daar zou mijn antwoord liggen en daar vond ik het ook. Ik ging heel bewust omgaan met paarden en ging echt op zoek naar wat nu exact het verschil maakt. De wetenschapper in mij wil uiteraard dingen concreet ontdekken. Hoe en wat en waarvoor. Ik ging ook hier weer veel bijscholen en cursussen volgen. Deels om voor mezelf antwoorden te vinden, deels met de droom van een zorgboerderij in mijn achterhoofd. En ik vond veel meer dan enkel de antwoorden die ik hoopte te vinden, ik vond veel meer. Ik raakte van mijn angst af, leerde omgaan met stress en leerde ook hoe dieren je kunnen helpen bij een verwerkingsproces.

Nu, 6 jaar later, is hippotherapie niet meer weg te denken uit mijn leven en heb ik er zelfs mijn beroep van kunnen maken. Ik help andere met behulp van mijn lieve paarden of leer ze hoe ze hun eigen paard kunnen inzetten voor hippotherapie. 

Dit alles, dik 15 jaar later, besloot ik weg te gaan uit de groepspraktijk en volledig op mezelf te starten. Zo is op 3 december 2017 Skubidoe Training en Hoefzorg geboren. Skubidoe staat voor Samen zijn, voor Kracht, voor U, voor Bijzondere hulp, voor Individuele aanpak, voor Dieren, voor Observeren en tot slot voor Elkaar. 

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com